Αλοννησος

Η Αλόννησος είναι ένα καταπράσινο μαγευτικό νησί με ποικιλία από παραλίες και εκπληκτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Ανήκει στο σύμπλεγμα των Σποράδων μαζί με τη Σκιάθο, Σκόπελο και Σκύρο. Στην Αλόννησο βρίσκεται και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, το πρώτο Θαλάσσιο Πάρκο της Ελλάδας, και η μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη. Εκτός από τη θαλάσσια περιοχή, το Πάρκο περιλαμβάνει τη νήσο Αλόννησο, 6 μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάτζουρα και Γιούρα) καθώς και 22 βραχονησίδες.
Επισκευτείτε την πανέμορφη Αλόννησο και περάστε αξέχαστες διακοπές! Και αν έχετε λίγη τύχη, θα δείτε Monachus Monachus και παιχνιδιάρικα δελφίνια!

Παραλiες

  • Παραλία Ρουσούμ Γιαλός
  • Παραλία Κοκκινόκαστρο
  • Παραλία Τζώρτζη Γιαλός
  • Παραλία Τσουκαλιά, Αλόννησος
  • Παραλία του Γέρακα στη Βόρεια Αλόννησο.

Ιστιοπλοϊα

Εδώ υπάρχει ένα είδος παραθυράκι αν θέλετε να δείτε μέρη του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου που κανονικά θα ήταν εκτός ορίων.

Και αυτό είναι να προσφέρω εθελοντικά ως θαλάσσιος βιολόγος με τη MOm.

Πληρώνοντας 70 € για μια μόνο αλλά αξέχαστη μέρα, θα πλεύσετε στη Ζώνη Α, μαθαίνοντας περισσότερα για το έργο των θαλάσσιων συντηρητών και θέτοντας τον εαυτό σας στη χρήση ως επιστήμονας.

Ένα από τα καθήκοντά σας μπορεί να είναι να βοηθήσετε την έρευνα της MOm εντοπίζοντας και σημειώνοντας τις φώκιες μοναχών, καθώς και τα δελφίνια Risso, τη μύτη, τα ριγέ και τα κοινά δελφίνια.

Ιστορια

Η Αλόννησος (παλαιότερα Ηλιοδρόμια) είναι νησί της Ελλάδας. Βρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγος και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων. Η συνολική έκτασή του φθάνει τα 64,5 τχλμ. και το μήκος των ακτών του τα 67 περίπου χλμ. Μέγιστο μήκος περίπου 20 χλμ. και πλάτος από 3 μέχρι 4,5 χλμ. Χωρίζεται από τη Σκόπελο νοτιοδυτικά με τον πορθμό Αλοννήσου, εύρους 2 ν.μιλίων και βορειοανατολικά από τη νήσο Πελαγονήσι με τον πορθμό Πελαγονησίου, εύρους 3,5 ν.μ. Ο όρμος Πατητήρι αποτελεί το επίνειο της νήσου, όπου και συνδέεται ακτοπλοϊκά με τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τη Σκιάθο τη Σκόπελο και το Μαντούδι Ευβοίας. Αναφέρονται επτά μοναστήρια

Παραδοσιακη κουζινα

Η μυζήθρα είναι ένα γαλακτώδες μαλακό κατσικίσιο τυρί που παράγεται στην Αλόννησο.

Παλαίωση για μία μόνο μέρα και με ουδέτερη γλυκιά γεύση, είναι ένα ευέλικτο συστατικό.

Μπορείς να το έχεις σε μεζέ με ντομάτα και ελιές, σε σαλάτα ή σε μια από τις πολυαγαπημένες τηγανητές τυρόπιτες του νησιού.

Αυτά τα σύκα που φυτρώνουν στην Αλόννησο είναι νόστιμα όταν ψήνονται στα κάρβουνα και μια άλλη γλυκιά απόλαυση που πρέπει να προσέξεις είναι οι λουκουμάδες, ένα είδος ντόνατς που φτιάχνεται από νερό, αλεύρι και μαγιά και τηγανίζεται σε ελαιόλαδο.

Τα θαλασσινά είναι φρέσκα και άφθονα, γι’ αυτό θα μπορούσε να είναι η κακαβιά, το περίφημο ψάρι στιφάδο ή τα μαύρα λιγκουίνι με τόνο.